چرا سیف نگذاشت دلار سقوط کند؟
نظر ۴ اقتصاددان درباره حرف های دلاری رئیس کل
حالا حدود دو روز از اظهارات رئیس کل جدید بانک مرکزی که در سالهای اخیر فقط بانکدار بوده است و خیلی به اصول علم اقتصاد آشنایی ندارد میگذرد و قیمت دلار پس از حرف های او لحظه به لحظه و ساعت به ساعت افزایش یافته است.
قیمت دلار که تا دو روز پیش داشت روند نزولی خود را طی میکرد روند سقوطش را با اظهارنظر رئیس کل جدید بانک مرکزی متوقف کرد تا معلوم شود که دولت روحانی به هیچ وجه قصد کاهش قیمت دلار را ندارد. ولی الله سیف دو روز پیش درباره روند قیمتی دلار گفت : "نرخ ارز منطق خاص خود را دارد،هیچ دلیلی برای کاهش بیشتر نرخ دلار در بازار آزاد وجود ندارد و اصلاً منطقی نیست قیمت دلار بیشتر از این پایین بیاید."اما طبق پیش بینی ها پس از اظهارات سیف بازار سریعا به حرف های او واکنش نشان داد و دلاری که قبل از حرف های رئیس کل داشت به مرز ۲۸۰۰ و حتی کمتر پیش میرفت به یکباره به بالای ۲۹۰۰ رفت ! اما ماجرا به همین جا ختم نشد و محمد باقر نوبخت که جز تئوریسن های اقتصادی دولت و معاون رئیس جمهور است در کمتر از ۲۴ ساعت به اظهارات آقای رئیس واکنش نشان داد : "سخنان ایشان به این مفهوم نیست که دولت به دنبال افزایش ارز باشد بلکه دولت اصلا چنین قصدی ندارد و خواهان ثبات بخشیدن به بازار ارز است." وی تصریح کرد:" بانک مرکزی باید در خصوص ثبات نرخ ارز و ثبات در بازار پاسخگو باشد."
حالا حدود دو روز از اظهارات رئیس کل جدید بانک مرکزی که در سالهای اخیر فقط بانکدار بوده است و خیلی به اصول علم اقتصاد آشنایی ندارد میگذرد و قیمت دلار پس از حرف های او لحظه به لحظه و ساعت به ساعت افزایش یافته است . نکته قابل توجه در این باره صف های طولانی و ازدیام گسترده شهروندان تهرانی برای خرید دلار در فردوسی است.مثل اینکه مردم قبل از اظهارات رئیس کل جدید فکر میکردند دلار حالا حالاها روند کاهشی داشته باشد اما حرف های سیف به مردم این هشدار را داد که اصلا به فکر کاهش قیمت دلار نباشند ! اما حال سوال این است حرف های رئیس کل جدید بانک مرکزی تا چه حد مبنای اقتصادی دارد و تا چه حد مخالف اصول علم نوین اقتصاد است ؟
ابراهیم رزاقی استاد اقتصاد دانشگاه تهران دراین باره معتقد است : " در طی سالهای اخیر دولت با دلار ارزان توانسته بدون دلیل واردات انجام دهد ؛ وارداتی که برخی از آنها کالای لوکس بوده و اگر واردات هم نمیشدند اتفاق خاصی نمی افتاد ؛ دلیل اصلی واردات گسترده دلار ارزان است."
اما علی قنبری استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس نظر دیگری دارد ، او معتقد است :" بررسی گفتههای سیف نشان میدهد که او قصد دارد بر تقویت صادرات تکیه کند و در این رهگذر دلار ۳ هزار تومانی به نظرش مناسب میآید."
مهدی تقوی اما مخالف نظر رئیس کل بانک مرکزی است. این اقتصاددان معتقد است:" ما صادراتی جز نفت نداریم و بسیاری از کالاهای اساسی که با معیشت مردم سر و کار دارد را وارد میکنیم. در این شرایط هر چه نرخ دلار و دیگر ارزها کمتر باشد، به نفع معیشت مردم است."
به گزارش تراز، امید کریمیان یکی از نمایندگان مجلس هم معتقد است:" بانک مرکزی نباید به شکل دستوری در قیمت ارز دخالت کند. با این همه به نظر میرسد تیم مدیران بانک مرکزی دلیلی برای کاهش بیشتر نرخ ارز نمیبینند."
انتصاب معاون جدید پارلمانی وزارت اقتصاد
حکم طیبنیا برای یوسفنژاد
با حکم علی طیب نیا؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی علی اصغر یوسف نژاد به عنوان معاون پارلمانی وزیر اقتصاد منصوب شد.
با حکم علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی معاون پارلمانی جدید وزارت اقتصاد تعیین شد. وزیر اقتصاد علی اصغر یوسف نژاد را به عنوان معاون جدید خود در بخش پارلمانی منصوب کرد.
پیش از یوسف نژاد، کمال الدین شهریاری معاون پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارایی بود.
به گزارش مهر، علی اصغر یوسف نژاد نیز قبل از این نماینده سابق مردم ساری در مجلس بوده است.
به گزارش بولتن نیوز، سرهنگ حمیدرضا اسدی، اظهارداشت: طرح ساماندهی و ارتقاء امنیت اجتماعی هسته مرکزی شهر با محوریت محله گذرخان در خصوص جرائم اقتصادی با حضور پلیس آگاهی، پلیس اطلاعات و امنیت عمومی، تجسس کلانتریها و همچنین شهرداری به اجرا گذاشته شد.
وی ادامه داد: در این طرح تعداد 28 نفر از فروشندگان غیر قانونی ارز که تعداد 8 نفر آن تبعه خارجی هستند شناسایی و دستگیر شدند.
جانشین فرماندهی انتظامی استان قم با بیان اینکه اقلام کشف شده از متهمان شامل دلار، دینار، ریال عربستان و سیم کارتهای اعتباری فاقد سند است گفت: در واقع وجود این گونه سیم کارتهای فاقد سند به عنوان یک معضل محسوب میشود.
سرهنگ اسدی ضمن تقدیر از همکاری خوب مردم در این طرح افزود: بحمدالله مردم از این طرح ابراز رضایت کرده اند که علاوه بر تقدیر از طریق تماس های متعدد تلفنی با نصب پلاکارد در محل از حضور مقتدرانه پلیس قدردانی کردند.
پربیننده ترین خبرهای اقتصادی در دوازده ساعت گذشته»
قیمت واقعی دلار چقدر است؟ | فود پرس - شانزده ساعت پيش
» قیمت سکه و طلا در روز چهارشنبه | واحد مرکزی خبر - سيزده ساعت پيش
» قیمت روز دلار و انواع ارز در بازار 3 مهر | اقتصاد آنلاین - يازده ساعت پيش
» جدیدترین قیمت انواع خودرو داخلی و خارجی در بازار | عصرخودرو - يازده ساعت پيش
» جدیدترین قیمت محصولات خودروسازی سایپا | عصرخودرو - سيزده ساعت پيش
» روند کاهشی قیمت طلا و ارز متوقف شد | ایسنا - يازده ساعت پيش
» قیمت انواع ارز در بازار آزاد / ساعت 17 روز 3 مهر | اعتبار نیوز - پنج ساعت پيش
» خودرو هفته آینده ارزان میشود؟ | اقتصاد آنلاین - پنج ساعت پيش
» دلار گران شد | جام نیوز - هشت ساعت پيش
» قیمت سکه و طلا / ساعت 11 روز 3 مهر | اعتبار نیوز - يازده ساعت پيش
به گزارش جام اقتصادی، واکنش بازار و مردم به اظهارات رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر اینکه نرخ دلار هم اکنون در کف بازار قرار دارد همچنان ادامه دارد و با افزایش قیمت دلار و سکه در بازار آزاد خودنمایی می کند.
"ما احساس می کنیم الان نرخ دلار در کف بازار قرار دارد و دلیلی برای کاهش بیشتر از این نرخ دلار در بازار آزاد وجود ندارد" این عبارتی است که رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه صبحانه کاری اتاق ایران مطرح کرد و از ظهر دیروز تا امروز مردم و بازاریها را درگیر خود کرده است.
بعد از آنکه اظهارات ارزی سیف به بازار رسید بلافاصله روند سقوط قیمتی متوقف شد و قیمتها در بازار آزاد اوج گرفت و در نهایت باعث شد که نرخ دلار که چند روزی است در مدار زیر 3000 تومان درجا می زند امروز بار دیگر رکورد 3000 تومان را بزند و با قیمتهایی نظیر 3120 الی 3100 تومان در بازار فروخته شود.
فعالان بازار ارز می گویند هم اکنون در خیابان فردوسی و پاساژ افشار (مرکز تجمع خریداران و فروشندگان دلار با نرخ آزاد) دلار با قیمت 3050 تومان از مردم خریداری و با قیمت 3100 تومان به آنها فروخته می شود.
به اعتقاد صرافهای حاضر در فردوسی دلیل اصلی افزایش قیمت دلار اظهارات ارزی دیروز رئیس کل بانک مرکزی است؛ یکی دیگر از این افراد می گوید در بازار این شایعه نیز پیچیده که در حاشیه مذاکرات اجلاس سازمان ملل به نقل از مقامات ایرانی اعلام شده که ارزش واقعی دلار 5000 تومان است.
فعال دیگری در بازار ارز بگفت احتمال دارد که تا پایان امروز یک بار دیگر دلار در بازار سکته بزند و قیمت نزولی شود ولی پیش بینی این است که در روزهای بعد قیمتها روند صعودی به خود گیرد.
رکورد جدید دلار در بازار آزاد باعث افزایش قیمت طلا و سکه شده است که بر اساس آن هم اکنون هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طبق نرخ های مندرج در تابلوی صرافیهای تهران با ارزش 950 تومان از مردم خریداری و با ارزش یک میلیون و 20 هزار تومان به آنها فروخته می شود.
همچنین در ساعت مورد گزارش نیم سکه با ارزش 480 تومان خریداری و با ارزش 520 تومان فروخته می شود؛ ربع سکه نیز با نرخ 300 تومان خریداری و 350 تومان بفروش می رسد؛ البته امروز سکه یک گرمی نیز با قیمت 210 تومان خریداری و 220 تومان فروخته می شود.
امروز هر اونس طلای جهانی با ارزش 1323 دلار و هر گرم طلای 18 عیار در بازار داخلی با ارزش 99 هزار و 600 تومان قیمت گذاری شده و فروخته می شود./ تسنیم/110
قيمت واقعي دلار چقدر است؟
اينكه نرخ ارز۲۴۰۰ تومان يا ۲۹۰۰ تومان و يا بيشتر از اينها باشد فايدهاي براي اقتصاد ندارد.
اقتصاد كشور از روز شنبه شاهد كاهش قيمت ارز در بازار آزاد بود بهطوري كه خط رواني دلار در بازار شكسته شد و هر دلار به زير ۳۰۰۰ تومان رسيد.
به گزارش افکارنیوز، پايين آمدن قيمت دلار هم اميدواركننده است و هم قابل تامل. اميدواركننده از اين جهت كه ارزش پول كشور افزايش يافت و قابل تامل از اين جهت كه ساختار اقتصاد كشور با توجه به دلار بالاي ۲۵۰۰ تومان تنظيم شده و امكان اداره كشور با دلار ارزان ممكن نيست.
اما قيمت واقعي دلار چقدر است؟
اينكه نرخ ارز۲۴۰۰ تومان يا ۲۹۰۰ تومان و يا بيشتر از اينها باشد فايدهاي براي اقتصاد ندارد.
اين سؤالي است كه از دكتر شاهين شايان آراني، كارشناس بازار سرمايه، پرسيديم.
آقاي دكتر شايان آراني مسألهاي كه در مورد نرخ ارز و حواشي پيرامون آن طي چند وقت اخير پيش آمده است،روند نزولي كه بازار ارز در پيش گرفته و انتظار براي خبرهاي اميد بخشي كه طي چند روز آينده از نيويورك خواهد رسيد باعث ورود نرخ ارز به كانال نزولي شده است، به نظر شما اين سقوط تا كي ادامه دار خواهد بود و با توجه به واقعيات اقتصادي چه كف قيمتي را ميشود براي كاهش نرخ ارز در نظر گرفت؟
صلاح نيست كه به دنبال اين سؤال باشيم كه كف نرخ ارز كجاست چون نرخ ارز در واقع نوعي تسويه بين ارزي است و آن نرخي است كه مبادلات بين دو كشور است. درست است كه براساس يك سري مباني نظري تفاوت تورم كشورها ميتواند معياري براي تعيين باشد ولي كشورها خود تعيينگر اين نرخ با توجه به اقتضائات اقتصادي شان هستند.
در كشورهاي در حال توسعه و به خصوص كشور ما مهمتر از اين كه نرخ ارز چه بايد باشد، ثباتي است كه بايد در اين ميان حاكم باشد. مثلاً اينكه نرخ ارز۲۴۰۰ تومان يا ۲۹۰۰ تومان و يا بيشتر از اينها باشد فايدهاي براي اقتصاد ندارد.
همواره ثبات بايد مدنظر باشد اين نوسانات است كه به اقتصاد ضربه ميزند.اگر ما ثبات داشته باشيم حال هر نرخي كه باشد به بهبود فضاي اقتصادي ميانجامد. چون اين نوسانات است كه بر اقتصاد ايران ضربه ميزند و برنامهريزيها را زير سؤال ميبرد.
نرخ ارز را نميتوان در قياس با اين موضوع بيشتر مطرح ديد. باز هم ميگويم نرخ ارز توسط بانك مركزي و بر اساس يك سري فرمولهاي محرمانه صورت ميگيرد كه كنترل آن هم بر عهده بانك مركزي است.
صادركننده و يا واردكننده بر مبناي چه كف قيمتي ارز بايد بهفعاليت بپردازد؟
شما اگر فعاليت صادراتي و يا وارداتي داشتيد بدون شك اين سؤال را نميپرسيديد. فرض كنيد فردا دولت اعلام كند نرخ ارز ۳۲۰۰ تومان فارغ از اينكه در گذشته چه كساني چه تصميماتي گرفتهاند.
فعال اقتصادي اكنون بر پايه اين نرخ برنامهريزي ميكند، كالا تهيه ميكند، توليد ميكند و بر اين اساس هم سود ميكند.
نه اينكه با نرخ بالاتري فعاليت كند و فردا بر اساس همان بيثباتي بيايد با نرخ پايينتر محصولش را عرضه كند و اين مسأله است كه به فعاليتهاي اقتصادي ضربه ميزند. اگر دولت نرخي را تعيين كند و بتواند طي يك سال نوسانات آن را با ثبات مديريت كند، قطعاً اين نرخ در بين مردم جا خواهد افتاد.
عرضه و تقاضا هم بخش تاثيرگذاري در بازار ارز است. خيليها معتقدند تزريق ارز به واسطه دلارهاي خانگي است و گرنه صاحبان مشاغل ارزي براي عرضه ندارنداز این رو شرايط پيش رو بازار را چگونه ترسيم ميكنيد؟
اينكه دولت جديد با رويكرد كاملاً متفاوتي از دولت قبل به دنبال تغيير شرايط و جلوگيري از چالش و تنش است؛ روشن است. به همين دليل هم مذاكرات هستهاي را به عهده گرفته است.
بهطور قطع اگر دولت بتواند مذاكرات را به خوبي مديريت كند التهاب از بازار ارز كاهش يافته كما اينكه ما اكنون شاهد آثار زودرس آن در بازار هستيم، در اين صورت ما با يك فشار كاهنده روبهرو هستيم.اما اگر جواب نداد با تقاضا روبهرو خواهيم شد. بهطور كل سياست عمومي دولت جديد تنش زدايي است و اين معقول است كه بگوييم مردم نقدينگي سرگردان خود را از بازار ارز جمع ميكنند.
اما اگر بخواهم عرضههاي صورت گرفته در بازار را به دلارهاي خانگي نسبت بدهم، قطعاً قبل از آن بايد به اثبات علمياش بپردازم ولي بالاخره عرضههاي صورت گرفته عطش تقاضاي دلار را جواب داد. از سوي ديگر هم خبري از بانك مركزي نيست كه اين دلارها را به بازار پمپاژ ميكند اما آنچه
مسلم است بهبود فضاي كسب و كار است كه تاثيرش را بر نرخ ارز ميگذارد.
اين روند نزولي بازار ارز چه تاثيري بر ساير بازارهاي اقتصادي دارد؟
طبيعتاً نوسانات نرخ ارز بر ساير بازارها اثرگذار است اما خود ثبات آن ميتواند تاثير مثبتي را بر بورس بگذارد.
اين كه نرخ ارز پايين بيايد شايد در وهله اول بر برخي شركتها اثر مثبت و يا منفي بگذارد. شركتهاي صادرات محوري مانند پتروشيميها و معدنيها كه بخش مهمي از بورس را تشكيل ميدهند شايد در نوبت اول اثر منفي ببينند و بازار را تحتالشعاع قرار بدهند اما اگر اين شرايط با ثبات حاكم باشد نتيجه مثبتي را در كل شاهد هستيم.
توقیف 372 بشکه فرآورده پتروشیمی قاچاق در مرز مهران
فرمانده هنگ مرزبانی مهران از کشف و توقیف 372 بشکه فرآورده پتروشیمی قاچاق در مرز مهران خبر داد.
به گزارش اقتصاد پنهان، غلام صحرایی دراین رابطه گفت: با هوشیاری و درایت مرزبانان کشور 372 بشکه فرآورده پتروشیمی قاچاق در مرز مهران کشف شد.
فرمانده هنگ مرزبانی مهران افزود: این تعداد بشکه حاوی مواد اولیه سازنده چسب (رزیتان) بوده که توسط مرزبانان در مرز مهران شناسایی و کشف شد.
به گزارش فارس، وی ادامه داد:ماموران پست کنترلی بهرامآباد مهران مستقر در خروجی مرز بینالمللی مهران با بازرسی دو کامیون عراقی که بارنامه آنها مربوط به میوه و ترهبار بود، این محموله را کشف و ضبط شد.
این فرمانده مرزبانی افزود: ماموران در نخستین فرصت و با بازرسیهای به عمل آمده متوجه شدند که بار کامیونها میوه نبوده و حاوی مواد قاچاق است.
صحرایی یادآورشد: متخلفان بعد از تشکیل پرونده، همواره بار قاچاق تحویل مقام قضایی استان ایلام شدند.
|
||
|
||
|